27.6.2017. 11:06
0
Na prostoru jugoistočne Evrope oko 354.000 raseljenih osoba
Prema službenim statistikama, na prostoru jugoistočne Evrope status izbjeglica, interno raseljenih osoba ili status povratnika još ima oko 354.000 ljudi. Od toga je najveći broj u Srbiji, gdje je registrirano više od 200.000 interno raseljenih osoba s Kosova, dok se Bosna i Hercegovina, po veličini raseljeničke populacije, nalazi na drugom mjestu s 98.000 interno raseljenih osoba.

Ove podatke naveo je Mario Pavlović iz Regionalnog ureda UNHCR-a za jugoistočnu Evropu sa sjedištem u BiH uoči dvodnevne konferencije "Socijalna i ekonomska prava prisilno raseljenih osoba tokom ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji".

Organizatori konferencije, koja je počela danas u Sarajevu, jesu Vijeće Evrope i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kako je Pavlović rekao novinarima, danas će razgovarati o pronalasku kvalitetnih i sveobuhvatnih rješenja  da bi uspešno riješili probleme raseljeništva na prostoru Jugoslavije.

Naveo je moguća rješenja koja podrazumijevaju povratak kući u ranijem mjestu prebivališta, a ukoliko to nije moguće, onda izgradnju, obnovu ili dodjelu nove stambene jedinice, dok bi drugo moguće rješenje bilo lokalna integracija u mjestu raseljeništva.

Napomenuo je da danas postoji regionalni stambeni program u okviru kojeg će u BiH biti dodijeljeno 5.400 novih stambenih jedinica za isti broj porodica, što je, kako je naglasio, impozantan broj.

Novinarima se obratio i zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović koji je kazao da za uspješnost povratka nije dovoljno samo obezbijediti krov nad glavom već i uslove za održivi povratak, što podrazumijeva komunalnu i socijalnu infrastrukturu, pravo na rad, pravo na zapošljavanje te pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Naglasio je da su povratnici i raseljene osobe u BiH najranjivija kategorija te da se susreću s mnogobrojnim problemima, kao što je činjenica da ovoj kategoriji stanovništva nisu obezbijeđena prava na rad i socijalnu zaštitu, niti ih mogu prenijeti iz jednog entiteta u drugi ili iz jedne republike bivše Jugoslavije u drugu.

Jović smatra da je proces povratka najvažniji za međusobno povjerenje i stvaranje stabilnije i sigurnije budućnosti, ne samo za ljude u BiH već u čitavom regionu.

Šef Odjela za evropsku socijalnu povelju Vijeća Evrope Regis Brillat napomenuo je da ova evropska institucija želi skrenuti pažnju na njihov važan sporazum - Povelju o socijalnim pravima, koja uključuje ekonomska i socijalna prava te neke kontrolne mehanizme za njihovu implementaciju.

- Uvjereni smo da će bolja implementacija ove povelje, kroz aktivno učešće svih aktera, doprinijeti boljim životima ljudi - kazao je Brillat, izrazivši očekivanje da će danas doći do konkretnih i praktičnih rezultata da bi poboljšali situaciju s ljudskim pravima, što je i osnovna uloga Vijeća Evrope.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.