28.6.2017. 21:20
0
Hapšenja demonstranata na prodemokratskim protestima u Hong Kongu, neki se popeli i na kultni spomenik
Honkonška policija u srijedu je uhapsila demonstrante na prodemokratskom protestu, od kojih su se neki popeli na spomenik koji simbolizira predaju grada od britanske kineskoj vlasti.

Hong Kong u subotu obilježava godišnjicu vraćanja pod kinesku vladavinu, dok raste zabrinutost za demokratiju i strahovi od utjecaja čelnika Komunističke partije u Pekingu koji bi mogli potkopati formulu "jedna zemlja, dva sistema" po kojoj funkcionira Hong Kong, izvještava Reuters.

U tom gradu su prisutne jake sigurnosne snage zbog dočeka kineskog predsjednika koji bi trebao stići u četvrtak.

Oko 30 demonstranta se okupilo u blizini statue Zlatne bauhinije visoke šest metara koju je Hong Kong dobio na poklon od Kine.

Demonstranti su razvili crnu zastavu tražeći potpunu demokratiju u gradu i bezuvjetno puštanje aktiviste i dobitnika Nobelove nagrade za mir Liua Xiaoboa, kojem je nedavno dijagnosticiran rak jetre u zadnjem stadiju.

- Demokratija sada, oslobodite Liua Xiaoboa! Ne želimo Xi Jinpinga, želimo Liua Xiaoboa! - uzvikivali su demonstranti.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.