1.7.2017. 9:45
0
Estonija preuzela predsjedništvo EU od Malte
Estonija danas preuzima šestomjesečno predsjedništvo EU od Malte.


Estonski premijer Juri Ratas i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker sastali su se juče radi razgovora o programu evropskog predsjedništva. 

"Vaš tim je spreman i vidjeli smo velike napore koje ste uložili u proteklih nekoliko mjeseci. Predsjedništvo je u dobrim rukama", naglasio je Juncker. 

Prema njegovim riječima, istorija je pokazala da su predsjedništva manjih članica EU uvijek uspješna.

Juncker je naglasio da moto estonskog predsjedništva EU "Jedinstvo kroz ravnotežu" ide uz zadatke sa kojima se Unija suočava. 

Ratas i Juncker su razgovarali o brojnim temama, uključujući slobodan protok podataka i obnovu strategije EU za bezbjednost na internetu. 

Ratas je podsjetio da je Junker još početkom maja izrazio očekivanje da će estonsko predsjedništvo EU načiniti "značajan napredak" posebno oko digitalnih pitanja. 

"Slobodan protok podataka je preduslov za jedinstveno digitalno tržište", naglasio je Ratas. 

Tokom sastanka Junckera i Ratasa bilo je govora i o pitanjima odbrambene politike EU.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.