7.7.2017. 16:22
0
Žestoki sukobi na ulicama Hamburga zbog sastanka Putina i Trumpa, demonstranti ispred hotela Melanije Trump
Američki i ruski predsjednik, Donald Tramp i Vladimir Putin, prvi put su se sreli uživo i rukovali, na samitu G20 u Hamburgu, prenosi agencija Patria.

- Oni su se rukovali i rekli jedan drugom da će se sastati odvojeno nešto kasnije - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi AFP.

Od četvrtka traju sukobi sa policijom nakon što su ekstremni ljevičarski aktivisti policajce gađali flašama, petardama i drugim predmetima. Policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem, javljaju svjetski mediji.

Demonstranti postavljaju barikade na ulicama, pale automobile, bacaju petarde, a sukobi se dešavaju i ispred hotela gdje je smještena Melania Trump, supruga američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Prva američka dama je otkazala najavljene aktivnosti u Hamburgu zbog žestokih protesta iz sigurnosnih razloga.

Policija je saopštila da je u sukobima s demonstrantima u tom gradu povrijeđeno 111 policajaca, dvadeset devet osoba je privedeno, a 15 zadržano u pritvoru, prenosi njemačka agencija DPA. 

Četiri policijska helikoptera nadlijeću grad. Televizija NTV pokazala je pored izgorjelih vozila i polomljene izloge radnji i lokalni sud, uništene od sinoćnjih okršaja.

Na čelu jučerašnje kolone demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Razbijte G20" i "Dobro došli u pakao" - što je glavni moto organizatora protesta. 

Tokom održavanja samita dvadeset ekonomski najmoćnijih zemalja svijeta za osiguranje je zaduženo 20.000 pojicajaca, a prema procjenama njemačke policije očekuje se više od 100.000 demonstranata. Ovo su do sada najveći protesti protiv čelnika najmoćnijih zemalja svijeta.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.