9.7.2017. 12:00
0
Za Trumpa samit G20 "predivan skup", za Erdogana upitna ratifikacija sporazuma
Američki predsjednik Donald Trump proglasio je jučer završeni samit G20 „predivnim uspjehom“, uprkos činjenici da je njegova zemlja ostala izolirana u povlačenju iz Pariškog ugovora o borbi protiv klimatskih promjena, javlja BBC.

U konačnoj deklaraciji sa skupa najmoćnijih ekonomija svijeta, prepoznaje se protivljenje SAD, ali se naglašava nepovratnost dogovorenih procesa.

Domaćin skupa kancelarka Angela Merkel je izrazila nezadovoljstvo Trumpovom stavom, ali i ohrabrenje činjenicom da sve ostale članice grupe ostaju pri dogovorenim reformama.

Ipak, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je naknadno rekao da je cijeli sporazum sada doveden u pitanje, jer je povlačenje SAD dovelo u pod sumnju dogovorenu kompenzaciju za zemlje u razvoju.

On je istakao da je Francuska obećala Turskoj da će joj biti isplaćena kompenzacija za štete koje će donijeti primjena sporazuma, te da je to uvjet da on bude ratificiran.

- Ako ne bude toga, naš parlament neće ratificirati sporazum - poručio je turski lider. 

Trump može biti zadovoljan i činjenicom da su lideri G20 podcrtali pravo država da štite svoje tržište kroz legitimne mehanizme.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.