12.7.2017. 15:20
0
Kineski nobelovac Liu Xiabo na samrti u bolnici u Shenyangu
Dobitnik Nobelove nagrade za mir i zatočeni kineski aktivist Liu Xiaobo pretrpio je zatajenje respiratornog sistema i "nalazi se na samrti", saopćila je u srijedu bolnica u kojoj se liječi od terminalnog stadija raka jetre.

Liuova porodica obaviještena je o njegovom stanju i odbila je intubaciju za njega, sudeći po saopćenju Prve bolnice kineskog medicinskog univerziteta u Shenyangu.

Liu i njegova porodica, koja je pod strogim nadzorom u bolnici, nisu mogli dati komentar.

Porodični prijatelj, Hu Jia, izjavio je, međutim, za dpa da se oni drže nade da bi on mogao biti prebačen van zemlje na liječenje - što je i želja koju su izrazile razne zapadne vlade i organizacije.

Liu je pretrpio višestruko zatajenje rada organa, saopćila je bolnica, uključujući probleme s bubrezima i jetrom, septički šok kao i stvaranje krvnih ugrušaka u tijelu.

Pogoršanje Liuovog zdravlja dolazi u vrijeme kada je kinesko ministarstvo vanjskih poslova ponovilo da neće dopustiti njegovo prebacivanje iz zemlje.

Liu, pisac i aktivista, koautor je Povelje 08, dokumenta potpisanog u 2008. od 300 intelektualaca, koji poziva na demokratsku i pravnu državu u Kini, jednopartijskoj zemlji kojom vlada moćna Komunistička partija.

Liu je zatvoren u prošloj godini zbog podrivanja državnih ovlasti. Njemu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir u odsustvu u 2010. godini za njegov rad na zalaganju za poštovanje ljudskih prava u Kini.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.