17.7.2017. 21:59
0
Šef grčke diplomatije na Kipru nakon propasti pregovora
Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias doputovat će na Kipar u utorak kako bi razmotrio put naprijed nakon što su razgovori uz posredovanje UN-a o ponovnom ujedinjenju otoka propali u ovom mjesecu.
Kotzias će se sastati s predsjednikom Nicosom Anastasiadesom i prisustvovat će sastanku nacionalnog vijeća političkih čelnika kiparskih Grka posvećenom putevima za nalaženje rješenja u vrijeme kada su pregovori potpuno propali.

Kiparski Grci također će razgovarati o promjeni strategije i razmotrit šta se može učiniti na prevazilaženju blokade napora na okončanju više od 40-godišnje podjele.

- To je unutar okvira saradnje između Atine i Nikozije oko narednih koraka, i još konkretnije, oko briga zbog našeg pristupa sigurnosnim garancijama - izjavio je novinarima u ponedjeljak portparol kiparske vlade  Nicos Christodoulides.

Pregovori između  Anastasiadesa i njegovog kolege iz reda kiparskih Turaka Mustafe Akincija propali su u švicarskom turističkom mjestu Crans-Montana 6. jula nakon što UN nisu uspjele da isposreduju novi sigurnosni aranžman za Kipar.

Grci žele da se ukine pravo na intervenciju na Kipru, koju imaju Britanija i Turska, dok Nikozija također insistira na povlačenju turskih vojnika s mediteranskog otoka i članice EU.

Pregovori u Švicarskoj nisu uspjeli prevazići te prepreke, ostavljajući UN-ove napore - koji traju više od dvije godine - u vakuumu, prenosi AFP.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.