18.7.2017. 11:56
0
Vijeće Arapske lige smatra Izrael odgovornim za nedavne mjere u džamiji Al-Aksa
Vijeće Arapske lige u ponedjeljak je pozvalo izraelske vlasti na odgovornost zbog zatvaranja džamije Al-Aqsa i sprječavanja muslimana da se mole na ovom svetom mjestu.
U saopćenju izdatom na hitnom sastanku na nivou stalnih predstavnika u Kairu, Vijeće je osudilo nedavne mjere Izraela i kršenja prava u Jerusalemu i svetoj džamiji, javlja WAFA.

Vijeće je također kritiziralo Izrael zbog pokušaja mijenjanja historijskih dokumenata u džamiji i postavljanja elektronskih kapija što Vijeće smatra opasnim presedanom koji se nije dogodio u skoro pola stoljeća, tačnije od spaljivanja Al-Aqse 1969. godine.

Iz Vijeća su kazali da će ove mjere dovesti do veoma ozbiljnih eskalacija i teških posljedica koje bi mogle izazvati vjerski rat u ovoj regiji.

Članovi Vijeća smatraju izraelske okupatorske vlasti u potpunosti odgovornim za kršenja prava i za aktivnosti počinjene protiv džamije Al-Aqsa i njenih posjeda i historijskih dokumenata, te odbacuju bilo kakve promjene statusa quo u okupiranom Jerusalemu i džamiji Al-Aqsa.

Vijeće Arapske lige naglasilo je potrebu za zaustavljanjem i ukidanjem svih izraelskih mjera i vraćanja statusa quo, uključujući uklanjanje elektronskih kapija i poštivanje slobode prakticiranja vjere i prava palestinskog naroda da izvršava svoje vjerske rituale.

Vijeće je pozvalo međunarodnu zajednicu i njene organizacije da preuzmu svoju odgovornost prema izraelskoj agresiji bez presedana, da hitno interveniraju i provode svoje rezolucije o zaštiti islamskih i kršćanskih svetih mjesta.

Članovi Vijeća također upozoravaju da upornost Izraela u činjenju takvih teških prekršaja, kao i zanemarivanje volje i odluka međunarodne zajednice, ugrožavaju postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira u regiji na temelju rješenja o dvije države.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.