18.7.2017. 13:15
0
Jedna od deset beba širom svijeta nije vakcinirana tokom 2016. godine
Širom svijeta 12,9 miliona beba, ili skoro jedna od deset, nisu primile nijednu vakcinu 2016. godine, navodi se u najnovijim procjenama imunizacije koje vrše Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF, navodi se u zajedničkom saopćenju ove dvije organizacije.

Ovo znači da su ova djeca propustila dobiti prvu dozu DTP-vakcine (difterija-tetanus-veliki kašalj), čime su u ozbiljnoj opasnosti od ovih potencijalno smrtonosnih bolesti.

Pored toga, oko 6,6 miliona beba koje su primile svoju prvu DTP-vakcinu, nisu dobile kompletnu imunizacijsku seriju od tri DTP-doze 2016. godine.

Od 2010. godine, postotak djece koja su primila cijeli kurs rutinske imunizacije se zadržao na 86 posto (116,5 miliona beba), bez ikakvih značajnih promjena u bilo kojoj od zemalja i regija tokom prethodne godine.

Ovaj postotak je manji od ciljanih 90 posto pokrivenosti imunizacijom.

- Većina djece koja ostaju nevakcinirana su ista ona koja nisu pokrivena zdravstvenim sistemima - rekao je dr. Jean-Marie Okwo-Bele, direktor WHO-ovog odjela za imunizaciju.

Imunizacija trenutno svake godine spriječi oko 2-3 miliona smrtnih slučajeva od difterije, tetanusa, velikog kašlja i ospica.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.