18.7.2017. 16:53
0
Više od 540 dječaka iz njemačkog katoličkog hora seksualno zlostavljano, žrtve će dobiti oko 20.000 eura odštete
Najmanje 547 dječaka iz čuvenog njemačkog katoličkog školskog zbora je bilo seksualno i fizički zlostavljano, objavio je istražitelj u izvještaju koji hor i školu opisuju kao „zatvor ili koncentracioni logor“.,

Ovo je jedan od najvećih skandala tog tipa u Njemačkoj, javlja AFP.

„Regensburger Domspatzen“ hiljadu godina star hor iz Bavarije je još 2010. godine prvi put povezan s pedofilijom i seksualnim zlostavljanjem, što je povuklo slične istrage i u drugim dijelovima svijeta.

Mnoge žrtve se sjećaju vremena u školskom horu u Regensburgu kao „najgoreg vremena u životu, kada su vladali strah, nasilje i bespomoćnost“. To je izjavio advokat Ulrich Weber, koji je prije dvije godine dobio zaduženje da istraži slučajeve.

Riječ je o periodu od 1945. godine do devedesetih prošlog stoljeća. On je utvrdio da je bilo 67 slučajeva seksualnog zlostavljanja i 500 slučajeva fizičkog nasilja. To je gotovo dvostruko veći broj nego što su utvrdila ranija istraživanja.

Weber navodi da je broj žrtava i veći, vjerovatno oko 700, ali nije mogao sa svima obaviti razgovore. On je djelomično krivio tadašnjeg šefa hora Georga Ratzingera, starijeg brata bivšeg pape Benedicta XVI, zbog „kulture šutnje o nasilju“.

Istražitelj je rekao da je 49 izvršilaca identificirano, ali da ne očekuje da budu krivično gonjeni, dok će žrtve dobiti oko 20.000 eura odštete. Zvanično, žrtvama je upućeno i izvinjenje.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.