18.7.2017. 22:35
0
Kotzias: Turska nije pokazala spremnost za rješavanje kiparskog pitanja
Turska je pokazala da nije spremna da dođe do sporazuma o ponovnom ujedinjenju etnički podijeljenog Kipra tokom nedavno propalih mirovnih pregovora, izjavio je u utorak grčki ministar vanjskih poslova.

Nikos Kotzias kazao je da su desetodnevni pregovori u švicarskom turističkom mjestu Crans Montana, koji su okončani 7. jula, propali zbog turskog insistiranja na zadržavanju vojnika na Kipru i na očuvanju prava da vojno interveniraju na otoku. 

- Vidjeli smo da se Turska igrala riječima, ali kada dođe vrijeme za odluke, pokazala je potpunu nespremnost, da još nije spremna za rješenje - izjavio je  Kotzias nakon sastanka s kiparskim kolegom.

Kotzias je izjavio da svaki budući pregovori moraju biti bolje pripremljeni.

Kritikovao je mirovnog posrednika Ujedinjenih nacija Espena Barth Eidea, "koji je pokazao da je nespreman da organizira pregovore".

Grčki ministar izjavio je da su Turska i ostali pogrešno mislili tokom pregovora da će Grčka i kiparski Grci popustiti pod pritiskom i prihvatiti tursku poziciju.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova prošle je sedmice nazvalo slične izjave Kotziasa neprihvatljivim i neutemeljenim, i pripisalo je neuspjeh pregovora "nedostatku vjere i političke volje" Grčke i kiparskih Grka, prenosi AP.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.