22.7.2017. 8:41
6
Posao u Njemačkoj koji je plaćen 150 eura dnevno, a neće ga niko
Oni koji nisu zadovoljni dnevnicama na Balkanu mogu da odu u Njemačku i zarade i do 10 puta više.

Tamo je, naime, dnevnica za branje špargle 150 eura, radni dan traje od osam do 10 sati sa jednom pauzom. Nedjelja je neradna.
 
“U sektoru poljoprivrede radi se naporno i za naknadu od oko osam i po eura po satu bruto, što je za veliku većinu Nijemaca jako niska plata, tako da su oni nezainteresovani za tako naporan, a slabo plaćen posao. Ipak, vrlo je atraktivan strancima, naročito Hrvatima i Poljacima”, kazao Mario Koturić, član Uprave Hrvatskog ekonomskog saveza u Frankfurtu za “Slobodnu Dalmaciju“…

Od dijela ovog iznosa odbija se porez, ali sezonski radnici taj plaćeni porez mogu da dobiju natrag, ako ulože zahtijev na kraju poreske godine, što malo sezonskih radnika zna jer ne poznaju njihov zakon.

Mišljenja na internet forumima su podijeljena – od oduševljenja brzom zaradom, do razočarenja visokim cijenama, posebno cigareta i drugih luksuznih artikala.

Kao nedostatke najčešće navode to što se radi “po cio dan” (nije precizirano), što je smještaj navodno u radnim barakama i što obilan pobrok košta 10 eura po danu, ali zato navode da pauza za ručak traje sat vremena.

(Merima Druškić)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.