24.7.2017. 9:31
0
Abbas: Palestinci neće prihvatiti detektore metala u Al- Aqsi
Predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u nedjelju da palestinsko rukovodstvo neće prihvatiti detektore metala koje je Izrael nedavno instalirao kod ulaza u džamiju al-Aqsa u Jerusalemu.

- Izrael nema pravo da instalira te detektore metala jer je suverenitet nad džamijom al-Aqsa naše (palestinsko) pravo. Stoga moramo zauzeti odlučan i čvrst stav, posebno po pitanju sigurnosne koordinacije - kazao je Abbas.

Izjava je uslijedila nakon što je Abbas primio učenjake koji učestvuju na Drugom nacionalnom forumu učenjaka Palestine, u organizaciji Vrhovnog vijeća za inovacije i  izvrsnost u sjedištu Palestinskih vlasti u Ramallahu.

- Situacija će biti veoma složena. Mi ne riskiramo sudbinu našeg naroda. Mi samo donosimo pažljivo promišljene odluke za koje se nadamo da će donijeti rezultat - dodao je Abbas.

- Mi, kao država Palestina, uvjereni smo da se protiv terorizma mora boriti svuda, i mi imamo najmanje 83 protokola s raznim zemljama širom svijeta o borbi protiv nasilja i terorizma - poručio je on učesnicima skupa.

Govoreći o nacionalnom jedinstvu, Abbas je izjavio kako postoji realna šansa da se ostvari nacionalno jedinstvo među svim palestinskim frakcijama putem Palestinskog nacionalnog vijeća i Palestinskog centralnog vijeća.

Također je kazao da šansa za pomirenje s Hamasom, de facto vlastima u Gazi, postoji samo akoHamas prihvati da vlada nacionalnog jedinstva kojom predsjeda premijer Rami Hamdallah, obavlja svoje dužnosti u pojasu Gaze, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.