24.7.2017. 13:30
0
U Portugalu novi požari, gasi ih 5.000 vatrogasaca
U centralnim i sjevernim dijelovima Portugala, koji je prošlog mjeseca pretrpio katastrofalne požare, danas su izbili novi šumski požari koje gasi oko 5.000 vatrogasaca.

Najveći požar je u blizini grada Serte, a prema izvještajima portugalske televizije, napore u gašenju vatrene stihije su uložili i stanovnici koji su vatru gasili baštenskim crijevima, prenosi AFP.

"Jak vjetar  otežava borbu protiv požara koji bi mogao da se proširi", izjavila je glasnogovornica Civilne zaštite Patricia Gaspar koja je pozvala stanovnike da ostanu mirni.

Oko 700 vatrogasaca uz pomoć kanadera gasi požare širom oblasti Serta, dok skoro 600 drugih pokušava da se izbori s vatrom koja je izbila u nedjelju u blizini grada na obali rijeke Koimbre.

Kako se navodi, šumski požari predstavljali su prijetnju i za dva sela u centralnom dijelu zapadnog Portugala.

Novi požari uslijedili nakon kraćeg zatišja posle uzastopnih koji su zahvatili zemlju ovog ljeta.

Sredinom juna, ogroman požar je izbio u Pedrogao Grandeu na oko 20 kilometara južno od Serte, a zatim se proširio na okolna mjesta.

U tom katastrofalnom požaru, koji je buktao pet dana, poginulo su 64 osobe, a povrijeđeno je više od 250, među kojima je veliki broj bio zaglavljen u svojim automobilima pokušavajući da pobjegne.

Nakon toga, u Portugalu je usvojen novi zakon kojim bi se smanjio broj eukaliptusnih zasada, jer  je utvrđeno da su te visoko zapaljive biljke bile uzrok smrtonosnih požara.

(FENA/Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.