24.7.2017. 22:50
0
Izaslanik UN-a: Kriza u Jerusalemu mora se riješiti do petka
Kriza koja je izbila zbog novih sigurnosnih mjera koje je Izrael postavio na svetom mjestu u Jerusalemu mora biti riješena do petka kako bi se izbjegla eskalacija nasilja, upozorio je u ponedjeljak izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov.

Dodao je da kriza prijeti da ima "potencijalno katastrofalne posljedice i dalje od zidina starog grada", prenosi agencija Reuters.

- Izuzetno je važno da se rješenje trenutne krize pronađe do petka - rekao je Mladenov novinarima nakon brifinga Vijeća sigurnosti UN-a iza zatvorenih vrata.
Kako je dodao, opasnosti na terenu će eskalirati "ukoliko prođemo još jedan ciklus molitve petkom bez rješenja na aktualnu krizu", navodi agencija AFP.

Izraelska policija sukobila se u petak u Jerusalemu s Palestincima koji su u znak protesta organizovali muslimansku molitvu ispred velikog svetilišta na Hramovoj gori koje pohode i jevreji i musliman.

Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji svetilišta pošto su tu palestinski napadači prošle nedjelje ubili dva izraelska policajca.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.