27.7.2017. 15:15
0
Putin u Finskoj krstari parobrodom i prisustvuje izvedbi opere Čajkovskog
Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom dana će posjetiti susjednu Finsku u jednodnevnoj radnoj posjeti i radi razgovora s finskim kolegom.

Putin i finski predsjednik Sauli Niinisto prisustvovat će ceremoniji proslave finske stoljetnice nezavisnosti od Ruskog carstva.

Njihov sastanak desit će se u istočnom finskom mjestu Punkaharju, a Putin će također putovati parobrodom na jezeru Salmaa do dvorca Olavinlinna iz 15. stoljeća u gradu Savonlinna.

U dvorcu će dvojica čelnika prisustvovati gostujućoj izvedbi Boljšoj teatra opere Petra Iljiča Čajkovskog "Jolanta" u okviru opernog festivala u  Savonlinni.

Putin je posjetio Finsku prije godinu dana a dvojica čelnika sastala su se u martu u ruskom gradu Arkhangelsku.

Putinova posjeta dešava se u vrijeme kada se sedmicu dana duge mornaričke vježbe Kine i Rusije u Baltičkom moru privode kraju. Napetosti u regiji u porastu su u posljednjim godinama. 

Članica EU, Finska, dijeli 1.3000 kilometara dugu granicu s Rusijom. Ona je od 1994. članica u programu NATO-a  Partnerstvo za mir i učestvuje u operacijama pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, ali nije članica zapadnog vojnog saveza, prenosi dpa.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.