3.8.2017. 12:44
0
SAD: Kina poduzela 'značajne korake' u rješavanju krize na Korejskom poluotoku
Kina je poduzela "značajne korake" kako bi pomogla u rješavanju nuklearne krize na Korejskom poluotoku, kazala je u srijedu visoka zvaničnica američkog State Departmenta.

U telefonskom razgovoru s novinarima čija je tema bila najavljeno putovanje američkog državnog sekretara Rexa Tillersona u jugoistočnu Aziju, Susan Thornton, vršiteljica dužnosti pomoćnika državnog sekretara, je rekla da su Sjedinjene Države svjedočile "značajnim koracima... iskreno nezabilježenim koracima" Kine ka povećanju pritiska na Sjevernu Koreju, izvještava Xinhua.

- Mi vidimo sve veću odlučnost s njihove strane da poduzmu korake kako bi se pokušali ozbiljno pozabaviti ovom situacijom. Mi i Kina imamo isti cilj, a to je denuklearizacija Korejskog poluotoka - izjavila je Thornton.

Pored toga što se Kina snažno protivi kršenjima rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i poziva sve relevantne aktere da ne pogoršavaju situaciju u regiji, kineski zvaničnici rade s Rusijom na izradi mape puta za postizanje mira u regiji i ispunjenju ciljeva Vijeća sigurnosti, kazao je u ponedjeljak na pres konferenciji u UN-u predstavnik Kine Liu Jieyi.

(Fena/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.