17.8.2017. 15:59
0
Trump žali zbog uklanjanja spomenika i statua
Američki predsjednik Donald Trump izrazio je danas žaljenje zbog rušenja spomenika posvećenih nekim od junaka poražene južnjačke vojske u građanskom ratu u SAD-u, prenose agencije.

Kriza u vezi s rasističkim neredima u Charlottesvillu koja je poprimila ogromne razmjere je i započela inicijativom da se ukloni spomenik Robert E Leeju, jer se borio za zadržavanje robovlasničkog sistema. Odluku o uklanjanju je donijela lokalna vlast, ali su protiv nje ustali ultradesničari. 

-  Tužan sam kada vidim kako se rastura historija i kultura naše velike zemlje, uklanjanjem nekih prelijepih statua i spomenika. Ne možete promijeniti historiju, ali možete učiti iz nje. Stonewall, Jackson – ko je sljedeći? Washington, Jefferson? To je budalasto. Ljepota koju uklanjamo iz naših gradova i parkova će nam nedostajati a nećemo je moći zamijeniti – napisao je Trump na društvenoj mreži Twitter.

On se već danima nalazi na udari kritika zbog izjednačavanja uloge rasističkih demonstranata i građana koji su ustali protiv mržnje u nasilju koje je izazvano u Charlottesvillu.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.