18.8.2017. 13:24
0
"Dozvoliti da neko tako olako automobilom nalijeće na ljude u šetnicama je nedopustivo"
Na primjeru Barselone vidjeli smo da niti jedan grad, niti jedna država u Evropi i svijetu nije imuna na terorističke napade, kazao je Feni danas zamjenik direktora Centra za sigurnosne studije Armin Kržalić, komentirajući posljednje terorističke napade na nekoliko lokacija u Španiji.

Mišljenja je da se radi o preslikavanju terorističkih napada iz sedamdesetih godina koje su koristili neonacisti u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ovaj put s težim posljedicama i većim brojem žrtava.

Osvrnuvši se na primjer Barselone, stava je da su u ovom slučaju zakazale sigurnosne snage, jer na osnovu obavještajnih podataka i primjera iz Brisela, Londona, ali i Njemačke trebale su da poduzmu maksimalne mjere sigurnosti posebno na frekventnim mjestima.

- Ne znam iz kojih razloga mjere sigurnosti nisu podignute na viši nivo iako će zvaničnici reći da su one bile na zavidnom nivou. No dozvoliti da neko tako olako automobilom nalijeće na ljude u šetnicama je nedopustivo - istaknuo je Kržalić.

Iako je, dodaje Kržalić, teško predvidjeti da li bi se teroristički napadi mogli ponoviti, smatra da sigurnosne institucije moraju pratiti situaciju te da svakodnevno trebaju očekivati i biti spremni na takve napade.

- Teroristički napadi zaista siju strah kod stanovništva i to im je cilj, a oni samim tim umanjuju i povjerenje u rad sigurnosnih službi - stava je Kržalić.

To je zbog toga jer su obavještajne službe prva brana borbe protiv takvih terorističkih napada i zato blagovremena razmjena informacija među obavještajnim i sigurnosnim službama može doprinijeti da se to preduprijedi ili pokuša doći do osoba koje su prijetnja sigurnosti.

Govoreći uopćeno o sigurnosnoj situaciji, Kržalić je zaključio da su istraživanja pokazala da je ona u Bosni i Hercegovini i zemljama zapadnog Balkana zadovoljavajuća, ali je došlo do pada povjerenja u rad sigurnosnih institucija.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.