19.8.2017. 10:08
0
Kanton u Švicarskoj uvodi minimalnu plaću
Neuchatel je prvi kanton u Švicarskoj koji će uvesti minimalnu plaću.

Uvođenje minimalne plaće na bazi satnice izglasano je na kantonalnom referendumu 2011. godine.

Građani iz Neuchatela zahtijevali su minimalnu plaću od 20 švicarskih franaka (17,38 eura) po satu. Švicarska agencija “SDA” piše da su izuzeti zaposleni u poljoprivredi i vinogradarstvu. Za poređenje, u susjednoj Francuskoj, minimalna plaća po satu iznosi 9,76 eura, prenosi “Indikator“.

Ranije je Savezni sud odbacio žalbu lokalnih poslodavaca i privrednih subjekata protiv ove mjere.

Sa satnicom od 20 švicarskih franaka i 41 sat sedmično, odgovarajući godišnji prihod iznosi 41.759 švicarskih franaka (36.303 eura) ili 3.480 švicarskih franaka mjesečno. Sa takvim iznosom u Švicarskoj vrlo je teško živjeti bez socijalne pomoći.

U kantonima Jura i Ticino takođe postoje inicijative za uvođenje minimalne plaće, ali postupak nije završen.

Kantoni Ženeva, Vo i Vale ne žele takve projekte.

(Merima Druškić)

Svicarska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.