20.8.2017. 15:45
0
Velika Britanija radi na sprečavanju zloupotrebe iznajmljenih vozila
Velika Britanija nakon dva napada u Španiji u kojima je poginulo 14 osoba istražuje načine za zaustavi "zlonamjerno korištenje iznajmljenih vozila", uključujući i proučavanje što mogu učiniti tvrtke koje pružaju tu uslugu, objavilo je u nedjelju britansko ministarstvo prometa.

Napadač se u Barceloni zabio kombijem u gomilu ljudi na turističkoj ulici, ubivši 13 osoba, dok su se u napadu u obalnom katalonskom gradiću Cambrilsu petorica muškaraca zaletjela vozilom na pločnik, pri čemu je ubijena jedna žena. Ti su napadi koristili taktiku koja je već viđena u nekim islamističkim napadima u Londonu. 

Policija tvrdi da je zbog upotrebe iznajmljenih vozila za te terorističke činove takve napade vrlo teško spriječiti.

"Teroristička prijetnja se mijenja i mi moramo na to odgovoriti. Zbog toga pregledavamo našu protuterorističku strategiju i ovlasti i dajemo dodatna sredstva za borbu protiv terorizma", objavio je glasnogovornik britanske vlade. 

"Ministarstvo prometa također surađuje s policijom i industrijom iznajmljivanja vozila kako bismo vidjeli što se može učiniti protiv zlonamjernog korištenja tih automobila. To uključuje i utvrđivanje što te tvrtke mogu učiniti prije no što pojedinac unajmi vozilo", dodao je. 

Britanci su postavili barijere na brojnim mjestima poput mostova i gradskih centara kako bi pokušali spriječiti takve napade. Britanija je od ožujka doživjela četiri napada, a u tri od njih se automobil namjerno zabio u pješake. 

Tamošnje tvrtke za iznajmljivanje vozila vrše nekoliko provjera prije odobrenja usluge, poput potvrđivanja ispravnosti vozačke dozvole, dodatne identifikacije i ispravne kreditne kartice

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.