21.8.2017. 9:30
0
Svjetski stručnjaci traže od UN-a da zabrani izradu i korištenje robota ubica
Više od 100 vodećih stručnjaka za robotiku traže od Ujedinjenih naorda da spriječe razvoj „robota ubica“, prenosi BBC. U pismu UN-u vodeći pojedinci i kompanije koje ravijaju umjetnu inteligenciju, među koijima i milijarder Elon Musk upozoravaju da nadolazeću „treću revoluciju u ratovanju“. Oni ističu da je razvijanje autonomnih robota sposobnih da ubijaju Pandorina kutija, te pozivaju da se hitno zabrani upotreba vještačke inteligencije u izradi oružja.

- Ako budu razvijeni roboti ubice će omogućiti oružane sukobe veće nego ikada i takvom brzinom da ljudi to neće moći shvatiti - navodi se u pismu 116 stručnjaka.

Upozoravaju da takva oružja mogu biti oružja terora koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih ljudi, a takva oružja će biti moguće i hakirati.

- Kada se jednom ta Pandorina kutija otvori bit će je teško zatvoriti - kažu stručnjaci. Osim osnivača komapnije Tesla, pismo su potpisali i brojni drugi stučnjaci iz kompanija poput Googla. Očekivalo se da će UN o ovome raspravljati ovih dana, ali je sve odgođeno za kraj godine.

Kako navodi BBC, robot ubica je potpuno autonomno oružje koje može odabrati i gađati mete bez ljudske intervencije. Takva oružja još uvijek ne postoje, ali napredna tehnologija ih sve više približava stvarnosti.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.