27.8.2017. 15:30
0
Merkel: O izbjeglicama bih donijela istu odluku kao i 2015
Sve važne odluke iz 2015. donijela bih ponovo na isti način, tvrdi njemačka kancelarka, koja bi će u septembru ove godine na saveznim izborima najvjerovatnije obnoviti kancelarski mandat.

Četiri sedmice uoči izbora u Njemačkoj, kancelarkin komentar naglašava njeno ubjeđenje o humanitarnoj potrebi za otvaranjem granica u trenutku kada je bio zabilježen rekordan priliv izbjeglica u južnu i istočnu Evropu ka Njemačkoj u 2015. godini, navodi američka agencija Bloomberg.

Merkel je u intervjuu njemačkom listu napomenula da je dio problema koji su doveli do krize 2015. to što su druge zemlje članice EU-a prečesto ostavljale mediteranske zemlje kao što su Grčka i Italija na cjedilu u izlaženju na kraj sa izbjeglicama koje su pristizale.

Ona je ponovila svoje predizborno obećanje da Njemačka “nikada više ne bi trebalo da svjedoči” takvoj vanrednoj situaciji.

Stav njemačke kancelarke o otvorenim granicima utjecao je na pad njene popularnosti prošle godine, i istovremeno na rast popularnosti antiimigrantski nastrojene Alternative za Njemačku (AfD) nakon što je rekordnih 980.000 migranata podnijelo zahtjev za azil kada su 2015, većinom bježeći od rata u Siriji, stigli u Njemačku, podsjeća američka agencija.

No, treba se prosjetiti prognoza od prije dvije godine, kada se Njemačka suočila s useljavanjem stotina hiljada izbjeglica. Tada su mnogi Angelu Merkel bili otpisali, ali prognoze su pale u vodu već na pokrajinskim izborima na kojima je pobijedila Kršćansko-demokratske unija (CDU). Nakon pobjede CDU u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, što je bila treća uzastopna pobjeda demokršćana Angele Merkel na pokrajinskim izborima, mnogi njemački i međunarodni komentatori su promijenili mišljenje, uvjereni da će CDU pobijediti i na saveznim izborima u septembru.

»Nakon ovog rezultata možemo se kladiti na to da će Angela Merkel i nakon izbora u septembru ponovno postati kancelarka”, napisao je »The Times«.

»Merkel simbolizira kontinuitet i stabilnost. I posljednjih godina se pokazala kao neko ko dobro rješava krize«, rekao je Peter Matuschek iz instituta za istraživanje javnog mišljenja Forsa.

I stanje njemačke ekonomije igra važnu ulogu. Nezaposlanost je na rekordno niskoj razini, država ostvaruje rekordne prihode od poreza, a ekonomski je optimizam na najvišoj razini u posljednjih nekoliko godina.
Sve to opoziciji jako otežava borbu protiv Merkel.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.