29.8.2017. 15:00
0
Juncker: Turska se udaljava od Evrope
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u utorak je upozorio da se Ankara ubrzano udaljava od Evrope i okrivio Tursku za propast pregovora o njenom ulasku u EU, izvještavaju lokalni mediji.

Juncker je na godišnjoj konferenciji ambasadora EU rekao da se "Turska udaljava od Evrope divovskim koracima", navode mediji, prenosi Xinhua.

Odnosi između Ankare i Berlina dosegli su najniži nivo tokom posljednjih mjeseci, što je prouzrokovalo zahtjeve za obustavljanje pregovora o članstvu u EU.

Turska je 2005. godine započela službene pregovore o članstvu nakon godina odugovlačenja nekih država članica EU poput Francuske, koje su izražavale bojazan zbog primanja tako velike muslimanske zemlje.

Međutim, napredak je bio spor i pregovori su prošle godine praktično obustavljeni nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan počeo s velikim obračunom s osobama i organizacijama koje sumnjiči za pokušaj puča u julu, čime su odnosi s EU spali na rekordno nizak nivo.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.