30.8.2017. 9:36
0
Guterres zahtijeva od Izraela da zaustavi širenje naselja
Izraelske aktivnosti na širenju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama glavna su prepreka miru između Palestinaca i Izraela i dvodržavnom rješenju, rekao je u utorak Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.
Guterres je na konferenciji za novinare nakon sastanka s palestinskim premijerom Ramijem Hamdallahom u Ramallahu kazao da, iako postoje i druge prepreke miru, širenje naselja je i dalje glavna prepreka, izvještava WAFA.

- Aktivnosti širenja naselja predstavljaju glavnu prepreku implementaciji dvodržavnog rješenja. Dvodržavno rješenje, kraj okupacije, stvaranje uslova za okončanje patnji palestinskog naroda jedini su način garancije za uspostavljanje mira. Ne postoji alternativa za dvodržavno rješenje - izjavio je Guterres na konferenciji za novinare koju je održao s Hamdallahom.

Guterres je nakon posjete grobu preminulog palestinskog vođe Yassera Arafata i njegovom muzeju u predsjedničkom sjedištu u Ramallahu naveo da će kao generalni sekretar UN-a dati sve od sebe kako bi "podržao ono što smatram da je neophodno - ozbiljan politički proces čiji je cilj stvaranje dvodržavnog rješenja i da istovremeno posvjedočim procesu poboljšanja životnih uslova palestinskog naroda".

Hamdallah je pozvao UN da prinudi Izrael da ispoštuje rezolucije o palestinskom pitanju, od kojih je posljednja bila rezolucija Vijeća sigurnosti 2334 o širenju naselja, inače će UN izgubiti kredibilitet među palestinskim narodom koji polagano gubi vjeru u sposobnost UN-a da sprovede vlastite rezolucije u slučaju Izraela i Palestinaca.

- Izrael ne brine za kritike UN-a i međunarodne zajednice i umjesto toga intenzivira svoju kampanju protiv palestinskog naroda - rekao je palestinski premijer.

Hamdallah je dodao da je američki tim na posljednjem sastanku informirao Palestince da će se vratiti za nekoliko sedmica s odgovorom u vezi s američkim stavom o širenju naselja i dvodržavnom rješenju.

- Mi ne možemo čekati toliko dugo - tvrdi Hamdallah.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.