7.9.2017. 19:51
0
Napeto između Iraca i Britanaca: Velika Britanija želi da EU obustavi primjenu svojih zakona
Glavni pregovarač Evropske unije u pregovorima o Brexitu izjavio je da su britanski planovi za specijalnu nagodbu o granici s Irskom nakon što Britanija izađe iz EU, neprihvatljivi.

- Velika Britanija želi da EU obustavi primjenu svojih zakona, carinske unije i svog jedinstvenog tržišta na budućoj vanjskoj granici EU, te želi da iskoristi Irsku kao neku vrstu testa za buduće carinske odnose između EU i Britanije. To se neće desiti - kazao je Michel Barnier na konferenciji za novinare u Bruxellesu, izvještava Reuters.

Barnier je rekao da ga je zabrinulo ono što je vidio u britanskom dokumentu u vezi Irske i Sjeverne Irske. Rješenje mora biti "jedinstveno" i zahtijevat će fleksibilnost obje strane, istakao je.

EU u svom dokumentu objavljenom u četvrtak insistira da je "odgovornost predlaganja rješenja" o Irskoj pripala Britaniji.

Pored dokumenta o granici s Irskom, EU je također izdala dokumente u kojima se precizira njena pregovaračka pozicija u pregovorima o carini, intelektualnom vlasništvu, zaštiti podataka i javnim nabavkama.

Barnier tvrdi da se svi ovi dokumenti tiču pregovora o britanskom izlasku iz EU, te da ne uključuju pitanja budućih odnosa i trgovinski sporazum o kojima će se morati razgovarati tokom novih pregovora.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.