8.9.2017. 14:15
0
Pad popularnosti predsjednika Južne Koreje zbog regionalnih napetosti i THAAD-a
Stopa odobrovanja rada južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina pala je u ovoj sedmici zbog rasta geopolitičkih rizika na Korejskom poluotoku i zbog razmještaja američkog sistema proturaketne odbrane THAAD, pokazala je anketa objavljena u petak.


Kako pokazuje anketa instituta Gallup za Koreju, Moon ima podršku od 72 posto građana u ovoj sedmici, što je pad od četiri posto u odnosu na prethodnu sedmicu. 

Anketa je zasnovana na ispitivanju među 1.004 glasača provedenom od utorka do četvrtka. Ona ima marginu greške od 3,1 posto, uz nivo povjerenja od 95 posto. 

Negativna ocjena Moonovog bavljenja državnim poslovima porasla je za 20 posto u ovoj sedmici, za četiri posto više u odnosu na prethodnu.

Najveći razlog za rast neodobravanja predsjednikovog rada je u povećanim rizicima na poluotoku, izazvanim nuklearnom probom Sjeverne Koreje u nedjelju za koju se tvrdi da je hidrogenska bomba koja može biti postavljena na interkontinentalnu balističku raketu.

Kontroverze oko razmještaja sistema THAAD navedene su kao jedan od razloga negativne ocjene Moonovog rada.

Još četiri THAAD lansera i ostala oprema prebačeni su u četvrtak ujutru na lokaciju na jugoistoku zemlje, što je izazvalo fizičke sukobe među demonstranata protiv THAAD-a i policije angažirane na suzbijanju nemira.

Skoro 30 ljudi je povrijeđeno i prebačeno u obližnju bolnicu zbog fizičkog sukoba, čije su snimke prikazali svjetski i regionalni mediji.

Podrška Moonovoj vladajućoj Demokratskoj stranci porasla je za dva posto tokom sedmice na 50 posto u ovoj sedmici. 

Stopa odobravanja vodećoj opozicijskoj Stranci korejske slobode porasla je za četiri posto, na 12 posto tokom istog  perioda.

Manja konzervativna Stranka pravednih i manja opozicijska Stranka prava napredovale su po sedam i pet posto, dok je centristička Narodna stranka zabilježila rast popularnosti od četiri posto, prenosi Xihua. 

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.