12.9.2017. 14:02
0
Brazilska policija pronašla dokaze o korupciji predsjednika Temera
Brazilska federalna policija u ponedjeljak je saopćila da je provela istragu i pronašla dokaze da su predsjednik Michel Temer i drugi visokorangirani političari u Brazilu počinili krivična djela.

Istraga je provedena protiv nekoliko visokorangiranih članova predsjednikove stranke, Partije brazilskog demokratskog pokreta (PMDB), izvještava Xinhua.

Kako su kazali iz policije, ovu grupu čine šef osoblja Eliseu Padilha, sekretar vlade Wellington Moreira Franco, bivši ministri Geddel Vieira Lima i Henrique Eduardo Alves i bivši čelnik zastupničkog doma Eduardo Cunha.

Zbog drugih optužbi za korupciju Cunha je u zatvoru od prošle godine.

Lima je također bio u kućnom pritvoru do prošle sedmice, kada je federalna policija pronašla 51 milion reala (16 miliona američkih dolara) u gotovini u stanu koji su povezali s njim. Nakon toga, on je prebačen u zatvor.

Kako su rekli iz federalne policije, Temer i njegovi saradnici su vodili "organizaciju čiji je cilj bio pribavljanje nezakonite koristi".

Policija je zaključila da je ova grupa, uključujući Temera, počinila nekoliko krivičnih djela: korupciju, primanje mita, pranje novca, prevaru u procesima javnih nabavki i odljev kapitala.

Temer je negirao sve optužbe. Njegov ured je objavio saopćenje u kojem se navodi da predsjednik "ne sudjeluje niti je ikada sudjelovao u bilo kakvoj kriminalnoj organizaciji" niti je postupao kako bi ostvario nezakonitu korist bilo koje vrste.

- Predsjednik Temer žali što su besmislene insinuacije, čiji je cilj prljanje njegove časti i slike u javnosti, iscurile medijima prije nego što ih je analizirao pravosudni sistem - navodi se u saopćenju predsjedničkog ureda.

(FENA/Amila Alijagić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.