17.9.2017. 20:10
0
Rusija protiv promatrača na granici s Ukrajinom
Jedna od vodećih saveznica ruskog predsjednika Vladimira Putina rekla je da ne vidi logike u raspoređivanju mirovnih snaga UN-a duž granice između Rusije i Ukrajine, čemu su naklonjeni Kijev i Washington.

Putin je ovaj mjesec predložio da se naoružane mirovne snage UN-a pošalju u istočnu Ukrajinu kako bi pomogle čuvati mirovne promatrače Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) i pomogle u okončanju sukoba između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija u kojemu je od 2014. ubijeno više od 10.000 ljudi, prenosi “Hina”.

Rješenje sukoba

Njemačka kancelarka Angela Merkel prijedlog je nazvala “zanimljivim”, dok je Kurt Volker, američki predstavnik na ukrajinskim mirovnim pregovorima, rekao da prijedlog daje pregovaračima više ideja za rješenje sukoba.

Međutim postoje razlike u mišljenju o tome gdje bi mirovne snage trebale biti.

Putin je prvotno rekao da bi mirovne snage trebale biti raspoređene duž crte dodira između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista no kasnije je rekao da bi također mogle biti raspoređene u drugim područjima gdje djeluju istražitelji OSCE-a.

Washington i Kijev također žele da mirovne snage budu duž tih dijelova ukrajinske granice s Rusijom koje Kijev ne kontroliše.

Moskva protiv američkih ideja

Predsjednica ruskoga gornjeg doma Valentina Matvijenko i bliska Putinova saveznica rekla je da se Moskva oštro protivi toj ideji.

“Ne vidim logike u takvu prijedlogu“, rekla je Matvijenko novinarima tokom posjeta Turkmenistanu, prenosi novinska agencija “Interfax”.

“Oni koji bi htjeli okružiti stanovnike samoproglašenih republika Donecka i Luhanska bodljikavom žicom ili jednostavno uništiti te ljude … neće uspjeti“, rekla je Matvijenko.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.