20.9.2017. 9:50
0
Macron predlaže uspostavu "kontaktne grupe" za Siriju, nova granatiranja Idliba
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je na Generalnoj skupštini UN-a predložio uspostavu "kontaktne grupe" za Siriju kako bi se uvela nova dinamika koja bi pridonijela političkom rješenju sukoba u toj zemlji.

On smatra da pregovarački proces što ga u Astani, u Kazahstanu vode Moskva, Teheran i Ankara, a na kojem se ne raspravlja o političkim aspektima, "nije dovoljan".  

Macron nije, međutim, objasnio bi li u pregovorima sudjelovao i Iran, jedan od glavnih protagonista sukoba, a čemu se protivi SAD-e. 

Međunarodna grupa podrške Siriji koja okuplja sve aktere, pristalice režima ili opozicije, postoji od 2015.

Dok traje zasjedanje generalne skupštine UN-a, mediji izvještavaju o novim  zračnim udarima vojske sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada na Idlib, koji je jedna od nekonfliktnih zona. U napadima su poginula najmanje četiri civila, a sedam ih je ranjeno, izvijestila je Agencija Anadoly (AA).

Novinar AA u Idlibu izvijestio je da su u mjestu Habit poginula četiri civila, a sedam ih je ranjeno.

Idlib je 2015. godine došao pod kontrolu opozicije, a tokom rata u Siriji bio je česta meta napada pripadnika režima.

Grad u kojem živi oko 2,5 miliona civila povremeno je bio meta napada Assadovih snaga.

Proteklog petka uz posredovanje Turske, Rusije i Irana primirje je proglašeno u granicama nekonfliktne zone u Idlibu. Rusija, Iran i Turska dogovorile su se da će rasporediti posmatrače na rubovima sigurnosnih zona u Idlibu.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.