21.9.2017. 17:01
0
Nastavlja se teror nad muslimanima Burme: Mijanmarski demonstranti pokušali blokirati isporuku pomoći Rohingyama
Demonstranti u Mijanmaru bacali su u srijedu naveče molotovljeve koktele pokušavajući blokirati isporuku humanitarne pomoći Rohingyama u državi Rakhine.

Stotine demonstranata su sudjelovale u pokušaju da zaustave uposlenike Crvenog krsta koji su utovarali humanitarnu pomoć na brod čija je destinacija bila sjever države Rakhine, gdje su napadi pobunjenika 25. augusta izazvali sukobe s vojskom, izvještava Reuters.

Na brod je utovarano oko 50 tona pomoći na pristaništu u glavnom gradu ove mijanmarske države, Sittwe, kazali su iz vladinog ureda za medije.

- Ljudi su mislili da je pomoć namijenjena samo Bengalcima - rekao je za Reuters sekretar vlade te države Tim Maung Swe, koristeći termin koji Rohingye smatraju uvredljivim.

Demonstrante, koji su nosili štapove i metalne poluge i bacali molotovljeve koktele, na kraju je rastjeralo oko 200 policajaca pucnjima u zrak, rekli su jedan očevidac i saopćeno je iz vladinog ureda za medije.

Ovaj očevidac je naveo da je vidio ranjene ljude. Osam osoba je privedeno, rečeno je iz ureda za medije. Glasnogovornica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Maria Cecilia Goin, je kazala da nijedan uposlenik ove organizacije nije povrijeđen.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.