22.9.2017. 11:10
0
Kim Jong Un žestoko odgovorio Trumpu
Sjeverna Koreja razmotrit će mogućnost da protiv Sjedinjenih Američkih Država poduzme “najviši nivo oštrih kontramjera u historiji” kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa “totalnim uništenjem”, poručio je u sjevernokorejski lider Kim Jong Un, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Sjevernokorejski čelnik rijetko izlazi u javnost, a u najnovijem istupu poručio je da je američki predsjednik “mentalno poremećen”.

- Izjave predsjednika Trumpa predstavljaju najžešću objavu rata u historiji – izjavio je sjevernokorejski lider, konstatirajući da Trumpov govor u utorak u Ujedinjenim narodima potvrđuje da je sjevernokorejski nuklearni program “ispravan put”.

Američki predsjednik nazvao je u utorak sjevernokorejskog lidera “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, a u četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. Time je ipak prebacio naglasak s mogućih vojnih akcija na ekonomski pritisak.

Po Trumpovom tumačenju to predviđa dodatne ovlasti za poduzimanje mjera protiv kompanija i financijskih institucija koje financiraju i omogućuju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

- Te će mjere presjeći izvore prihoda kojima Sjeverna Koreja finansira razvoj najsmrtonosnijeg oružja poznatog čovječanstvu - tvrdi Trump.

Upitan uoči sastanka s japanskim i južnokorejskim dužnosnicima je li diplomatsko rješenje problema još moguće, američki je predsjednik klimnuo glavom u znak potvrde i odgovorio protupitanjem: “Zašto ne?”.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je od čelnika da ne srljaju u rat, a Južna Koreja, Rusija i Kina pozvale su na smirivanje napetosti. Pyongjang se oglasio u petak.

- Njegove riječi nisu me uplašile niti zaustavile već su me uvjerile da je put koji sam izabrao ispravan i da ga moram slijediti do samog kraja - poručio je Kim Jong Un.

- Kao čovjek koji predstavlja Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i u ime dostojanstva i časti moje države i naroda kao i moje vlastito, natjerat ću čovjeka koji obnaša dužnost vrhovnog komandanta oružanih snaga SAD-a da plati visoku cijenu za svoj govor. Američki predsjednik suočit će se s “rezultatima koji će nadmašiti njegova očekivanja - kazao je Kim, ne precizirajući kakve mjere Sjeverna Koreja kani poduzeti.

Novinari su u New Yorku pitali sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Rija Yong Hoa, koji bi danas trebao održati govor na Općoj sjednici Ujedinjenih naroda, šta je Kim Jong Un htio poručiti prijetnjom o “najvišem nivou oštrih kontramjera u historiji”.

- Sjeverna Koreja mogla bi razmotriti testiranje hidrogenske bombe. Nemamo pojma kakve bi mjere mogle biti poduzete jer će komandu izdati lider Kim Jong Un. Mogla bi to biti najmoćnija detonacija hidrogenske bombe na Pacifiku - dodao je Ri Yong Ho.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.