24.9.2017. 13:35
0
Ove godine 61,5 miliona Nijemaca može birati, najviše starijih od 60 godina
Nijemci danas glasaju na općim izborima na kojima se očekuje nakon dva izborna ciklusa pada, veći odziv birača, prenosi DW.

Na izborima 2009. i 2013. godine odziv je pao na oko 70 posto, ali se sada očekuje da će rast populističkih stranaka donijeti pojačanu disciplinu i kod konzervativnih glasača.

Ove godine oko 61,5 milion Nijemaca ima pravo glasa. Od toga su 31,7 žene, a oko tri miliona je mladih koji prvi put izlaze na izbore. Više od trećine, 22 miliona, su stariji od 60 godna, što znači da starija generacija uglavnom donosi prevagu na izborima. Najviše je glasača u pokrajinama Gornja Rajna i Vestfalija - 13,2 miliona i Bavarska - 9,5 milona.

Nijemci na glasačkim listićima glasaju za kandidata u Bundestagu i za stranku, popunjavajući tako osnovnih 598 mjesta u njemačkom parlamentu. No, broj članova parlamenta može biti i veći, jer svaki kandidat koji dobije glasove na direktnim izborima ima garantirano mjesto, pa tako sadašnji sastav Bundestaga ima 630 mjesta.

Njemački predsjednik, nakon toga, stranci koja ima najviše glasova ili većinu u parlamentu daje pravo da predloži kancelara. Ovih izbora kancelarka Merkel se bori za četvrdi mandat na čelu Njemačke. Ukoliko uspije, sustići će kancelara Helmuta Kohla, koji je jedini u historiji odradio 16 godina na toj funkciji. Po zakonu nema ograničenja za broj mandata.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.