26.9.2017. 12:50
0
Washington negira objavu rata Sjevernoj Koreji
Američki zvaničnici su kazali da je saopćenje Sjeverne Koreje u kojem se Washington optužuje za objavu rata toj zemlji "apsurdno".


Iz Bijele kuće su također upozorili Pyongyang da prestane s provokacijama nakon što je odatle poručeno da imaju pravo da obaraju američke bombardere, izvještava BBC.

Glasnogovornik UN-a je rekao da bi zapaljiva retorika mogla dovesti do fatalnih nesporazuma.

Zvaničnici Južne Koreje su pozvali na razuman odgovor, upozoravajući da bi izbijanje manjih sukoba u ovoj regiji moglo brzo izmaći kontroli.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho novinarima je u ponedjeljak izjavio da bi "cijeli svijet trebao jasno upamtiti da su SAD te koje su prve objavile rat našoj zemlji".

Njegovi komentari su izneseni kao odgovor na objave predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru u kojima se nagovještava da Sjeverna Koreja "neće još dugo postojati" ako njeni čelnici nastave s dosadašnjom retorikom.

Prije dva dana su američki ratni avioni preletjeli blizu sjevernokorejske obale u demonstraciji sile.

Obraćajući se novinarima dok je napuštao New York nakon Generalne skupštine UN-a, Ri je rekao da njegova zemlja ima pravo oboriti američke ratne avione čak i kada se oni ne nalaze u zračnom prostoru Sjeverne Koreje.

U ponedjeljak naveče je glasnogovornica Bijele kuće Saraha Huckabee Sanders kazala da SAD "nisu objavile rat Sjevernoj Koreji i iskreno, ta tvrdnja je apsurdna".

Glasnogovornik Pengatona, pukovnik Robert Manning je reagirao rekavši da "ukoliko Sjeverna Koreja ne zaustavi svoje provokativne aktivnosti, mi ćemo se potruditi da predsjedniku ponudimo opcije da se pozabavi Sjevernom Korejom".

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.