26.9.2017. 21:50
0
Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Mijanmaru iza zatvorenih vrata
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda se sastalo danas iza zatvorenih vrata da bi razgovaralo o situaciji u Mijanmaru i odgovoru da egzodusu više od 480.000 pripadnika Rohinya naroda, što je okarakterizirano kao etničko čišćenje, javlja AFP.

Sastanak je priprema za javno zasjedanje koje će se na ovu temu održati u četvrtak. Očekuje se da će o situaciji u Mijanmaru izvještaj podnijeti generalni sekretar UN Antonio Guterres, a svoja izlaganja će imati i predstavnici svih država članica.

Većina država članica traži hitno zaustavljanje nasilja i humanitarnu misiju koja bi pomogla stotinama hiljada Rohinja, pripadnika manjinskog muslimanskog naroda iz Mijanmara, a koji su bili primorani pobjeći, pred vojnim naletom budističke vlade, u Bangladeš.

Kina je ranije davala podršku vlasti Mijanmara, ali je i ona na koncu pozvala na prekid nasilja.

(Fena / Haris Ahbabović)

UNMijanmar
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.