28.9.2017. 15:15
0
U Velikoj Britaniji zabranjen rad dvije neonacističke grupe
Škotska zora i NS131, alias neonacistička grupa Nacionalna akcija, bit će zabranjeni po britanskom zakonu o terorizmu, saopćeno je iz vlade.


Nacionalna akcija, koja je na crnu listu stavljena prošle godine, prva je ultradesničarska organizacija zabranjena u Velikoj Britaniji, izvještava BBC.

Ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd je kazala da se radi o "podloj rasističkoj, homofobnoj i antisemitskoj grupi koja glorificira nasilje i potiče na mržnju", te da neće dopustiti da se ta grupa "maskira pod različitim imenima".

Članstvo ili pozivanje na podršku ovim organizacijama će biti tretirani kao krivično djelo, uz mogućnost kazne do deset godina zatvora.

Ova naredba na snagu stupa u petak.

- Proširujući zabranu Nacionalne akcije, mi zaustavljamo širenje jedne otrovne ideologije i porast broja članova, štiteći one koji bi mogli biti u opasnosti od radikalizacije - kazala je Rudd.

U srijedu je uhapšeno 11 muškaraca koji su osumnjičeni da pripadaju Nacionalnoj akciji.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.