29.9.2017. 8:58
0
Guterres: Jeziva svjedočanstva Rohinja izbjeglih iz Mijanmara
Više od pola miliona Rohinja je izbjeglo iz Mijanmara u protekle četiri sedmice kako bi pobjegli od nasilja koje Ujedinjene nacije opisuju kao "etničko čišćenje". Međutim, tek u četvrtak je Vijeće sigurnosti UN-a održalo svoj prvi javni skup o toj situaciji u više od osam godina.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kazao je Vijeću da je trenutno nasilje "eskaliralo u najbrže rastuću izbjegličku krizu, humanitarni košmar i noćnu moru za ljudska prava", izvještava CNN.

- Mi smo čuli jeziva svjedočanstva onih koji su izbjegli, većinom žena, djece i staraca - rekao je.

Američka ambasadorica u UN-u u četvrtak je Vijeću sigurnosti kazala da se čini da su aktivnosti Mijanmara u državi Rakhine etničko čišćenje, što je tvrdnja koju je čelnik UN-a za ljudska prava Zeid Raad al-Hussein iznio prije više sedmica.

Vlada Mijanmara to uporno negira, tvrdeći da snage sigurnosti izvode protunapade protiv "brutalnih djela terorizma".

Gostujući mijanmarski savjetnik za nacionalnu sigurnost U Thaung Tun za krizu je okrivio terorizam, a ne progon na vjerskoj osnovi, rekavši da u Mijanmaru "nema etničkog čišćenja ili genocida", dodajući da se s takvim optužbama ne treba olako razbacivati.

Američka ambasadorica Nikki Haley je izjavila da je vrijeme "dobronamjernih riječi u Vijeću prošlo", te da treba razmotriti akciju protiv "burmanskih snaga sigurnosti koje su implicirane u zlodjela koja pobuđuju mržnju među sugrađanima". Ona je zatražila od zemalja koje prodaju oružje Mijanmaru da obustave svoje isporuke dok vojska ne pokaže odgovornost.

Haley je zatražila od vojske Mijanmara da poštuje ljudska prava i temeljne slobode.

- Oni koji su optuženi za činjenje zločina trebaju odmah biti uklonjeni s komandnih pozicija i zakonski gonjeni - rekla je.

Iz Amnesty Internationala su uoči ovog sastanka zatražili nametanje embarga na oružje Mijanmaru.

Unatoč teškim riječima, nikakva zvanična akcija nije poduzeta nakon ove sjednice. Ambasadori su kazali da smatraju da je 15-člano vijeće poslalo snažnu poruku Mijanmaru.

Mijanmarski poslanik je pozvao generalnog sekretara UN-a da posjeti tu zemlju u "skoroj budućnosti", te je najavio da će diplomate u pratnji medija posjetiti državu Rakhine u ponedjeljak.

Putovanje UN-ovog tima koji je trebao u četvrtak obići državu Rakhine otkazan je zbog, kako tvrde mijanmarski zvaničnici, loših vremenskih uslova.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.