29.9.2017. 11:39
0
Sveta Gora zabranila ulazak Alexisu Ciprasu jer je ateista
Administracija Svete Gore je odbila da u zvaničnu posjetu primi premijera Grčke Aleksisa Ciprasa koji je u srijedu tamo trebalo da razgovara s rukovodstvom Svete Gore, posjeti manastire i sastane se sa Vaseljenskim patrijarhom Bartolomejom, piše danas konzervativni atinski list Katimerini, prenosi agencija Patria.

- Sveta zajednica - vrhovno upravno tijelo Svete Gore, na burnom sastanku odlučila je u ponedjeljak da ne primi Ciprasa u zvaničnu posjetu, i da mu ne ukaže protokolom predviđene počasti kao premijeru, već mu je poručila da na Atos može doći samo kao "privatno lice", kao običan hodočasnik – piše Katimerini.

Sveštenik Svete Gore je rekao da ne mogu primiti premijera koji se javno deklarisao kao ateista i koji donosi zakone i sprovodi politiku koja pogađa pravoslavlje.

Prije više od tri godine, avgusta 2014, Cipras je na Svetoj Gori bio toplo prihvaćen, tada kao vođa opozicije, i bez posebnih počasti, te je čak zatražio i dobio blagoslov monaha.

- Od tada se mnogo toga promijenilo. Ciprasova vlada je otvorila frontove s crkvom kojoj se od samog početka njegovog mandata nije svidio jer su i premijer i poslanici njegove koalicije SIRIZA odbili da se zakunu na Jevanđelje i pred Bogom što je uobičajena forma u Grčkoj – piše atinski list.

Ciprasovi poslanici su Svetu Goru oslobodili poreza za nekretnine van Atosa, ali to nije odobrovoljilo sveštenstvo.

- Vlada je očito znala kakva će biti odluka Uprave Svete Gore, te je nekoliko sati prije njene odluke neformalno obavijestila medije da je Ciprasova posjeta "odložena zbog obima posla – piše list.

Međutim, crkveni portal  je na to ubrzo objavio da je posjetu premijera otkazala sama Sveta Gora, te do toga nije došlo zbog obima njegovog programa kako se govori.

Uz to su u jednom manastiru na Atosu - Manastiru Dohijarios, povodom posjete Ciprasa okačene crne zastave i transparenti protiv antihrista.

Crkveni izvori grčkog lista komentarišu da su to "neviđene stvari za Svetu Goru", bez presedana u njenoj historiji, i da zabrana premijeru da uđe na dio grčke teritorije, na Svetu Goru, ne samo što je neshvatljiva i pravno neodrživa, već predstavlja i svetu nepristojnost bez obzira na političke stavove.

Katimerini navodi da su među predstavnicima manastira koji su se usprotivili posjeti Ciprasa - petnaest od ukupno dvadeset na Svetoj Gori bila i tri u kojima su monasi ruskog, srpskog i bugarskog porijekla.

- Mirniji i pažljiviji posmatrači svetogorskih prilika smatraju da je stav 'Svete zajednice' posljedica atmosfere konzervativizma, ponekad s karakteristikama pravoslavnog fundamentalizma koji naglo osvaja teren na Svetoj Gori – zaključuje list.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.