29.9.2017. 18:18
0
Samit EU u Tallinu: Macron traži podršku za predloženu reformu EU
Francuski predsjednik Emmanuel Macron dobio je podrušku njemačke kancelarke Angela Merkel u planovima za reformu EU poslije Brexit na bazi, kako je to Merkel rekla „intenzivne saradnje Pariza i Berlina“.

Ali, mnogi evropski lideri su na samitu u Tallinnu ostali suzdržani prema novom projektu, sumnjajući u spremnost glasača da se odreknu nacionalne kontrole te strahujući da jačanja anti-EU osjećaja koji odvode Britaniju van bloka i u kojem desničari, kao što je to bilo u Njemačkoj, dobijaju sve više mjesta u evropskim parlamentima biti nastavljeno.  

- Sinoćnji razgovori su pokazali da postoji zajedničko shvatanje da postoji potreba da EU učini korak naprijed. Danas smo svi uvjereni da Evropa mora ići naprijed brže i jače, s više suvereniteta, jedinstva i demokratije – rekao je Macron danas, a nakon što je sinoćnja večera EU lidera potrajala i nakon ponoći.

On je izrazio zadovoljstvo što se predsjednik Vijeća EU Donald Tusk obavezao izvjestiti lidere EU, na narednom sastanku za tri sedmice o prijedlozima za konkretne korake. Tusk je, ipak, bio oprezniji u izjavama tražeći da se korak po korak pristupa problemima. Rekao je da EU mora sačuvati jedinstvo.

- Iako neki misle da je sve ovo neka Evrovizija, a možda i jeste, lično sam uvjeren da svi imamo veliku korist od toga, posebno ako pjevamo zajedno – rekao je Tusk.

Merkel je razgovarala i nasamo s Macronom, a danas je rekla da postoji velika doza saglasnosti.

- Evropa ne smije stajati u mjestu, već se mora razvijati – rekla je Merkel.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.