1.10.2017. 10:31
0
Katalonija - Prve glasačke kutije stigle na birališta, policija ne intervenira
Prve glasačke kutije postavljene su u nedjelju ujutro na birališta u Kataloniji, a policija zasad ne pokušava ući u škole u centru Barcelone u kojima se one nalaze.

U osnovnoj školi blizu ulice La Rambla stotinjak osoba stoji na ulazu, a unutra se postavljaju stolovi i glasačke kutije, javlja Hinin dopisnik s lica mjesta. Četvorica pripadnika katalonske policije su ispred i za sada ne pokušavaju uzeti kutije.

- Ne želimo isprovocirati nikakvo nasilje, procijenimo li da ulazak nije odgovarajuća mjera vratiti ćemo se i to prenijeti nadležnima - rekao je Hini jedan od policajaca.

Zagovornici referenduma čitavu su noć proveli u školi, a kada se u 06.40 sati pojavila policija stali su na vrata nakon čega se policijski automobil okrenuo i otišao. Policija se vratila i stoji 20 metara od ulaza u školu. 

Slična je situacija i na drugim mjestima.

- Nadamo se da ćemo glasati, zato smo ovdje - rekao je 51-godišnji Andres koji je od sinoć na ulazu.

Katalonska policija dobila je sudski nalog zaplijeniti sav materijal i time onemogućiti referendum nakon što ga je španjolski Ustavni sud zabranio.

Katalonska vlada pozvala je 5,3 miliona stanovnika da se izjasne od 09.00 sati do 20.00 sati jesu li za nezavisnost Katalonije.

Španska vlada u Madridu poručila je u subotu da se referendum neće održati.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.