1.10.2017. 12:13
1
Španska policija zaplijenila glasačke listiće, ima i povrijeđenih
Biračka mjesta širom Katalonije su otvorena za glasanje o nezavisnosti tog španskog regiona. Policija je na biračkim mjestima, a Barcelonu nadlijeće helikopter, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Na nekim biračkim mjestima, kako se navodi, policija pokušava da spriječi ljude da glasaju, a na pojedinim mjestima zabilježeni su incidenti.

Španska policija zaplijenila je kutije i glasačke listiće na biračkim mjestima, javlja AFP.

Na pojedinim mjestima, kako se navodi, zablježeni su manji incidenti sa policijom, a ljudi koji su od ranog jutra čekali u redovima ispred birališta, uzvikuju "Mi smo narod mira", piše Tanjug.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da su nacionalna policija i civilna garda počele da plijene glasačke kutije i listiće na biralištima u Kataloniji, prenosi Reuters.

Španska policija za razbijanje demonstracija počela je raspoređivanje policijaca u jednom dijelu Barcelone uoči otvaranja birališta za referendum na kojem Katalonci žele da glasaju o nezavisnosti, a što Madrid smatra neustavnim.

Video snimak objavljen na sajtu lista El Pais pokazuje da specijalci sa šljemovima na glavi stoje naspram jedne grupe gnjevnih birača nedaleko od glasačkog mjesta u jednoj školi u Barceloni. 

Na snimsku se vidi kako su birači podigli ruke uzvikujući "Napolje". 

Pojedini mediji prenose da su na ulici izbili neredi, odnosno sukobi između policije i aktivista koji se zalažu za nezavisnost Katalonije. 

Kako se može ustanoviti na osnovu nekih fotografja objavljenim na društvenim mrežama, ima povrijeđenih.

Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta.

(NAP/Merima Druškić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.