6.10.2017. 19:05
0
ISIL po prvi put poziva žene u borbu
ISIL je po prvi put pozvao žene na pomoć džihadistima u borbi dok gube teritorij u Siriji i Iraku, što je "zabrinjavajući potez koji bi mogao imati globalne posljedice", upozorili su istražitelji.

 U novom izdanju časopisa na arapskom jeziku teroristi su poručili ženama da imaju "obavezu sudjelovati u fizičkom džihadu". 

"Danas, u kontekstu rata protiv Islamske države, postalo je potrebno da muslimanke ispune svoju dužnost u svim područjima i podrže mudžahedine u borbi, piše Avaz.

 Žene se moraju pripremiti na odbranu svoje religije žrtvovanjem za Boga", stoji u članku. Također se navodi da su se žene borile tokom islamskog zlatnog doba.

 ISIL je do sada branio ženama učestvovanje u borbi, a nagovarao ih na udaju za džihadiste, širenje propagande i rađanje djece radi širenja populacije Islamske države. Istražitelj Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije i političkog nasilja (ICSR) Charlie Winter izjavio je za Independent da ISIL-ov poziv ženama na borbu pokazuje "neviđenu promjenu": "Ovo je zaista najveća promjena do sada i puno govori o tome što ISIL trenutno misli o vlastitoj organizaciji. 

Objavom ovog članka su implicitno priznali da se džihad od sada vodi kao odbrambeni rat, a to je ogromna stvar", piše Avaz.

(Alen Avdić)

ZeneISIL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.