7.10.2017. 11:15
0
Katalonija: Pukotine u planovima za nezavisnost
Među liderima regiona Katalonije pojavile su se nesuglasice oko planova za jednostrano proglašenje nezavisnosti nakon održavanja referenduma koji je Madrid proglasio ilegalnim.

Predsjednik Katalonije Karles Puigdemon zaprijetio je da će u narednim danima proglasiti nezavisnost ali je regionalni ministar za poslovanje Santi Vila predložio "prekid vatre" u sporu sa centralnim vlastima. 

U članku objavljenom u katalonskom dnevniku "Ara" Vila je zatražio od proseparatista da "sagledaju koristi i posljedice" od proglašenja nezavisnosti. 

Puigdemon je odgodio za utorak 10. oktobra izlazak pred regionalni parlament za kada su pojedini lideri zatražili proglašenje nezavisnosti. 

Sjednica parlamenta na kojoj bi bili analizirani rezultati održanog referenduma prvobitno je bila zakazana za 9. oktobar ali je španski Ustavni sud suspendovao. 

Katalonske vlasti još nisu zvanično ratifikovale rezultate glasanja, čime bi bio pokrenut dvodnevni rok za proglašenje nezavisnosti u parlamentu. 

Analitičari ističu da u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosto katalonske vlasti rizikuju da izgube podršku međunarodne javnosti i da će to Madridu dati izgovor za snažniji odgovor. 

Međutim, ukoliko budu i predugo čekali rezultati referenduma izgubiće na zamahu. 

Od održavanja referenduma prije sedam dana, Puigdemon je pozivao na međunarodno posredovanje. Švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u kontaktu sa obje strane u sporu ali da "trenutno ne postoje uslovi za dogovor".


(Srna/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.