10.10.2017. 8:58
0
Požar u Kaliforniji "guta" sve pred sobom
Guverner Kalifornije Jerry Brown proglasio je izvanredno stanje u tri okruga nedaleko od San Francisca zbog 14 velikih požara koji gutaju sve pred sobom. Najgore je u Napi, Sonomi i Yube gdje cijeli dan traju evakuacije tisuće ljudi, prenose mediji.

Lokalni vatrogasni zapovjednik rekao je da su golemi požari progutali čak 1500 objekata. Deseci ljudi završili su u bolnici, a ima i nestalih.

- Ovo su konzervativne procjene. Požari potpuno razaraju čak osam okruga u sjevernoj Kaliforniji - rekao je Ken Pimlott.

Barry Biermann, šef vatrogasaca u Napi, rekao je da je na njegovom području izgorjelo više od 50 građevina, ali da nema informacija da je netko ozlijeđen.

Dramatično je i u okrugu Calistoga gdje je vatra progutala nekoliko građevina, nekoliko osoba je završilo u bolnici zbog teških opeklina. Vatra će ostaviti i teške posljedice po gospodarstvo te regije budući da je to područje diljem svijeta poznato po vinogradima.

Američki meteorološki zavod izdao je uzbunu i za cijeli zaljev San Francisca budući da jaki vjetrovi nose crni dim na to područje.

CBS navodi da je ovaj požar na području Nape možda najveći od onog iz 1981. godine kada je uništeno 65 građevina, a ukupna šteta procijenila se na 36 milijuna dolara.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.