22.10.2017. 8:23
0
Smajić: Ključ uspjeha borbe protiv terorizma zajedništvo svih relevantnih aktera
Nijedna država nije imuna od terorizma. Živimo u svijetu gdje su sigurnosne prijetnje transnacionalnog karaktera i to samo upućuje da nijedna država ili zajednica država na svijetu, bez obzira na moć, nije izuzeta od terorizma, kazao je u razgovoru za Fenu prof. dr. Mirza Smajić sa Fakulteta političkih nauka Sarajevo.
Dodao je da je vrlo teško možemo predvidjeti način i mjesto terorističkog napada, što svakako kao posljedicu može imati konstatno prisustvo straha kod pojedinaca.

Smajić ističe da jedan od osnovnih ciljeva terorizma jeste izazivanje straha kod stanovništva da bi se skrenula pažnja na njihove ideje i ideologije.  

- S druge strane, moramo priznati da su policijske agencije i obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine učinile i čine mnogo u borbi protiv terorizma kako na unutrašnjem, tako i na međuanrodnom planu kroz razmjenu određenih informacija u okviru antiterorističke koalicije. Pogrešno je da kada određene političke elite pokušavaju svojim izjavama da okarakterištu BiH ili da stvore dojam o njenoj velikoj izloženosti terorizmu i radikalizaciji. To predstavlja jednu vrstu psihoze, gdje se u javnom i političkom diskursu pokušavaju takvi narativi uobličiti, a da nisu uopće imali bilo kakve  ili nedovoljne informacije i činjenice – naglašava Smajić.

Činjenica je da je država Bosna i Hercegovina na unutrašnjem planu opterećena političkim, socijalnim i ekonomskim previranjima. Međutim, borba protiv terorizma, ne može, niti se smije poistovjećivati sa religijskim identitetima.

 - Terorizam moramo posmatrati kao zločin i ništa drugo osim zločina. Iz druge perspektive gledano ne smijemo dozvoliti da antiteroristička borba generalno poprimi oblike islamofobije, ksenofobije i porasta mržnje i nasilja prema određenim društveno-religijskim zajednicama – kazao je Smajić.

Ključ uspjeha borbe protiv terorizma, ističe Smajić, leži u zajedništvu svih relevantnih društvenih aktera (država, nevladin sektor, religijske zajednice...), odnosno procesa deradikalizacije i (ili) deregrutacije osoba.

- U prilog toj činjenici, a posmatrano iz našeg ugla, ističem i spremnost koja je sadržajna u zajedničkoj izjavi društvenih i političkih lidera bošnjačkog naroda o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma gdje se od „...svih nadležnih institucija u državi zahtijeva da se, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, a u cilju očuvanja ustavnih vrijednosti, prava i sloboda svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini, beskompromisno suprotstave svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, te drugim oblicima djelovanja koji su protivni pravnom poretku, javnoj sigurnosti, moralu ili su na štetu života i zdravlja, odnosno na štetu prava i sloboda drugih ljudi“ - naveo je Smajić.

Smajić kaže da je neophodno istaći i da bosankohercegovačka tradicija predstavlja istinsku moralnu, kulturnu i civilizacijsku vrijednost koja više stoljeća egzistira i zasigurno predstavlja dio ukupne evropske civilizacijske vrijednosti.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.