23.10.2017. 12:05
0
Stewart: Britanski borci ISIL-a 'moraju biti ubijeni'
Jedini način rješavanja problema s britanskim borcima ISIL-a u Siriji je "u gotovo svakom slučaju" da ih se ubije, rekao je britanski ministar za međunarodni razvoj Rory Stewart.

Stewart je kazao da konvertiti u tzv. Islamskoj državi vjeruju u "ekstremnu doktrinu punu mržnje" i da su daleko od bilo kakve privrženosti Velikoj Britaniji, izvještava BBC.

Oni mogu očekivati da će biti ubijeni zbog "ozbiljne opasnosti" koju predstavljaju britanskoj sigurnosti, naveo je.

Iz vlade su kazali da su njegovi komentari u skladu sa stavom Velike Britanije koji je 12. oktobra iznio ministar odbrane Sir Michael Fallon.

Fallon je rekao da su britanski pripadnici ISIL-a u Siriji i Iraku od sebe napravili "legitimne mete" koje bi mogle završiti "pod raketom zračnih snaga Velike Britanije ili SAD-a".

Stewart je ove komentare iznio nakon što je Brett McGurk, visokopozicionirani predstavnik SAD-a u koaliciji koja se bori protiv ISIL-a, naveo da je njegova misija osigurati da svaki strani borac u Siriji tamo i umre.

Na molbu BBC-a da objasni ove komentare, Stewart, bivši diplomata, je izjavio da se radi o "veoma teškim moralnim pitanjima".

- Oni su apsolutno posvećeni, kao članovi Islamske države, stvaranju kalifata. Oni vjeruju u ekstremnu doktrinu punu mržnje, koja uključuje samoubistva, ubistva drugih i pokušaje korištenja nasilja i brutalnosti kako bi stvorili državu kao u osmom ili sedmom stoljeću. Stoga se bojim da mi moramo biti ozbiljni po pitanju činjenice da ovi ljudi predstavljaju ozbiljnu opasnost za nas, te, nažalost, jedini način da se riješi problem s njima će biti, u skoro svakom slučaju, da oni budu ubijeni - rekao je Stewart.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.