26.10.2017. 20:10
0
Novi krug pregovora o Siriji 28. novembra
Novi krug pregovora pod vodstvom UN-a o okončanju sirijskog šestogodišnjeg rata održat će se u Ženevi od 28. novembra, saopćio je u četvrtak mirovni posrednik UN-a Staffan de Mistura.

Razgovori će uslijediti nakon sastanka naredne sedmice u kazahstanskoj prijestonici Astani između Rusije, Irana i Turske, koji također ima za cilj postizanje rješenja za sukob.

De Mistura je poručio Vijeću sigurnosti UN- da je porazom Islamske države u njenim uporištima u Raqqi i Deir Ezzoru, sirijski mirovni proces dostigao "momenat istine".

 - Trebamo privoliti strane na istinske pregovore - kazao je miriovni posrednik.

U sedam rundi pregovora ostvaren je samo djelimičan napredak ka političkom sporazumu, dok su razgovori ušli u ćorsokak oko sudbine sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Opozicija zahtijeva da svako rješenje o tranziciji vlasti okonča Assadovu vladavinu, ali su vladine snage ostvarile pomake na bojnom polju i mala je vjerovatnoća da će doći do napretka po tom pitanju.

Ženevski pregovori - osmi krug koji su sazvale Ujedinjene nacije - moraju se usmjeriti na mjere ka stvarnju novog ustava i održavanju izbora u Siriji pod nadzorom UN-a, saopćio je De Mistura.

Više od 330.000 ljudi je ubijeno i milioni su raseljeni iz svojih domova u sukobu u Siriji, prenosi AFP.

(FENA/Amila Alijagić)

UNSirija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.