27.10.2017. 12:30
0
WHO: Širom svijeta zabilježen značajan pad smrtnosti od ospica
Tokom 2016. godine je oko 90.000 ljudi umrlo od ospica, što je za 84 posto manje od 550.000 smrtnih slučajeva 2000. godine, navodi se u novom izvještaju koji su u četvrtak objavile vodeće zdravstvene organizacije, saopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


Ovo je prvi put da je broj smrtnih slučajeva uzrokovanih ospicama spao na ispod 100.000 godišnje.

- Spašavanje u prosjeku oko 1,3 miliona života godišnje putem vakcine protiv ospica je nevjerovatan uspjeh i zbog toga se čini da je svijet bez ospica moguć, pa čak i vjerovatan, tokom naših života - rekao je dr. Robert Linkins iz Inicijative za borbu protiv ospica i rubeole (M&RI) i direktor Odjela za kontrolu ubrzanog širenja bolesti i bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

M&RI je partnerstvo formirano 2001. godine i čine ga američki Crveni krst, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, Fondacija Ujedinjenih nacija, UNICEF i WHO.

Od 2000. godine, djeca su primila oko 5,5 milijardi doza vakcina protiv ospica, u okviru rutinske imunizacije i kampanji masovne vakcinacije, čime je spašeno oko 20,4 miliona života.

Međutim, svijet je i dalje daleko od dostizanja ciljeva regionalne eliminacije ospica.

Pokrivenost prvom od dvije obavezne doze vakcine protiv ospica stoji na oko 85 posto od 2009. godine, što je daleko ispod pokrivenosti od 95 posto koliko je potrebno za zaustavljanje zaraza ospicama, a pokrivenost drugom dozom, unatoč nedavnim povećanjima, 2016. godine je iznosila samo 64 posto.

(FENA/Amila Alijagić)

WHOOspice
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.