28.10.2017. 13:35
0
Britanac u Siriji optužen zbog pripadnosti ISIL-u
Dvadesetjednogodišnji Jack Letts iz Oxforda u Velikoj Britaniji optužen je za pripadanje tzv. Islamskoj državi, kazali su zvaničnici Rojave, kurdske regije Sirije.

Letts je otputovao u Siriju 2014. godine, gdje ga je kasnije zarobila kurdska grupa YPG, nakon što je napustio teritoriju pod kontrolom ISIL-a.

Zvaničnici su za BBC kazali da je Letts zarobljen u maju 2017. godine.

U saopćenju koje je BBC zaprimio od samoproglašene autonomne regije Demokratske Federacije Sjeverne Sirije, također poznate kao Rojava, navodi se da je Letts odveden u zatvor u Qamishliju na toj teritoriji.

U saopćenju se također navodi da je ovaj slučaj i dalje pod istragom lokalne policije Rojave.

Ovo je prvi put da su kurdske snage potvrdile da su zarobile Lettsa kao ratnog zatvorenika.

Letts se oženio u Iraku i ima dijete.

Njegovi roditelji su negirali da je on otišao u Siriju kako bi se borio s ISIL-om, te su čak započeli peticiju u kojoj se tvrdi da je on "nestao na crnoj lokaciji u stilu Guantanama" na teritoriji pod kontrolom Kurda.

Međutim, Sinam Mohamad, predstavnica Demokratske Federacije Sjeverne Sirije za Evropu, za BBC je kazala da sudska tijela njene regije poštuju međunarodna ljudska prava i da Lettsa tretiraju u skladu sa Ženevskom konvencijom i međunarodnim standardima za ljudska prava.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.