28.10.2017. 18:45
0
Grčka: Uhapšen muškarac zbog slanja pismo-bombi EU zvaničnicima
Iz grčke policije je saopćeno da je u Atini uhapšen jedan 29-godišnji muškarac u vezi s nizom napada pismo-bombama na EU zvaničnike početkom ove godine.


U martu je u Atini presretnuto osam pošiljki nakon što su pošiljke opremljene eksplozivnim napravama poslate na adrese Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Parizu i njemačkog ministra financija u Berlinu, podsjeća BBC.

Bivši grčki premijer Lucas Papademos je povrijeđen u eksploziji takve pošiljke u maju.

Policijska jedinica za borbu protiv terorizma ovog državljanina Grčke je uhapsila u subotu.

U saopćenju policije se navodi da su u potrazi za drugim osumnjičenim osobama povezanim s ovom istragom.

Zasad nije jasno da li je uhapšeni muškarac povezan s grčkom ekstremno ljevičarskom skupinom Zavjera vatrenih ćelija, koja je preuzela odgovornost za eksplozivnu napravu poslatu njemačkom ministru financija Wolfgangu Schaeubleu.

Ova grupa je odgovorna za raniji niz sličnih napada pismo-bombama poslatih zvaničnicima 2010. godine, zbog čega su grčke vlasti bile primorane da privremeno obustave međunarodni poštanski saobraćaj.

Nekim članovima te organizacije su izrečene dugotrajne zatvorske kazne 2011. godine.

Ova organizacija se pojavila 2008. na vrhuncu grčke financijske krize.

Bivši grčki premijer Papademos je zadobio manje povrede kada je u svom automobilu otvorio pošiljku s eksplozivnom napravom.

Papademos je bio na poziciji premijera od 2011. do 2012. godine, kada je upravljao nizom kontroverznih mjera štednje čiji je cilj bio osigurati evropski paket spasa za ovu zemlju.

Prije toga je radio kao guverner Banke Grčke i potpredsjednik Evropske centralne banke.

Ostali paketi koji su presretnuti u poštanskom centru za razvrstavanje pošiljki u Atini bili su adresirani na političke figure Evropske unije poput evropskog komesara za ekonomiju Pierrea Moscovicija.

Iz policije su kazali da su naprave sadržavale barut koji se obično nalazi u petardama.

(FENA/Amila Alijagić)

Grcka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.